Witam!
Nie ma na forum informacji na temat botnet`u więc postaram się napisać mały przewodnik na ten temat bo mam "przyjemność" czasem użerać się z tym więc i testować metody przeciwdziałania. Mam nadzieję, że ktoś skorzysta i będzie to fajną ciekawostką.
1. Korzystając ze sprzętowych routerów warto ustawić storm control -> odcina porty ze statusem 'overload' od sieci -> można wyczaić w którym segmencie sieci krzyczą zombiaki i zdeaktywować.
2. Na litość boską nie zostawiać na routerach loginu i hasła domyślnego, ani test czy test123 itp itd, np z
tej przyczyny (stary art. ale wciąż aktualny). Jak czasem widzę w niektórych postach "Nie zmieniłem hasła z domyślnego bo nie umiem" lub "i tak nikt mi nie wejdzie na router" -> wnioskuję o definitywne odcięcie od sieci

3. Botnet najczęściej działa na portach 445, 135, 139, 22 zachęcam do zamykania tych portów na linuksie iptables na windzie z użyciem
Windows worm doors cleaner4. Monitoring ruchu w sieci np
ngrepInstalka i obsługa ngrep:
PobierzDo funkcjonowania wymagana jest biblioteka libpcap na przykładzie (CentOS) dostępna w menadżerze pakietów do instalki lub
TUpo pobraniu ngrep roztarowujemy
tar xzf (nazwa_paczki)wchodzimy ro rozpakowanego katalogu i wykonujemy
./configurenastępnie
makeoraz
make install <- musi być jako root
Użycie:
wpisanie
ngrep w konsoli wywali wszystkie pakiety jakie tylko przechodzą przez kartę czyli dużo bałaganu

trochę filtracji:
chcemy podejrzeć aktywność portu 80
ngrep port 80dane wysłane np z wp.pl
ngrep wp <- w pakietach znajdzie fraze "wp"
znaczki "#" to dane odfiltrowane te które nie spełniają kryteriów wyszukiwania.
można łączyć słowa kluczowe potokiem "|", wrzucać do pliku dodając
-W (opcja) > log.txtopcje -W to np normal, byline, none <- porządkowanie danych w pliku
więcej o ngrep:
tuoraz
tui
man ngrepcdn... pozdrawiam