Witam

.
Z uwagi na to , że nie mam absolutnie żadnego doświadczenia w tworzeniu partycji , proszę o pomoc w tej sprawie .
Na dysku D:\ jest sporo wolnego miejsca i chciałbym na nim , urządzeniem wbudowanym w Win 7 ( na inny program nie mam absolutnie odwagi ) utworzyć partycję - powiedzmy o rozmiarze 40 GB , na tej partycji mógłbym przykładowo zapisać kopię systemu - czy jak mi doradzicie .
Potrzebne mi też taka partycja do zapisywania innych programów,które w razie awarii systemu mogę odzyskać.
Proszę więc o pomoc w przeprowadzeniu mnie krok po kroku przez tworzenie partycji po to , abym sam sobie nierozważnym krokiem nie uszkodził systemu lub nie utracił plików .
Pozdrawiam

.
WitamJestem na tej pozycji jak na screenie . Proszę - poradźcie mi jak dalej mam zrobić , żeby sobie wygospodarować np. 40 GB na dysku D:\.
Bez Waszej pomocy boję się cokolwiek dalej zrobić

.
Witam .
Mam na płytce orginalny program EASEUS Partition Master 4.1.1
W związku z nim proszę Was , pomóżcie mi utworzyć partycję 40 - 50 GB.
Czy ten program mogę zainstalować na XP i z jego poziomu zwolnić miejce na dysku D:\ , czy może jest bardziej wskazane zainstalować EASEUS na D:\ , gdzie jest Win 7 i stąd utworzyć partycję .
Czy tym programem nie namieszam sobie w papierach .
Czy potem trzeba to sformatować .
Czy system plików będzie NTFS .
Znajdzie się osoba która screenem podpowie mi jak to zrobić ?.
Szukałem pomocy na innym Forum , ale to co jest proponowane - przerasta moją komputerową wiedzę.
W necie mojego przypadku nie znalazłem , a sam poradzić z tym problemem nie umiem .
Bardzo Was proszę o pomoc .