Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: REGULAMIN FORUMPAJACYK - KLIKNIJ

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Partycjonowanie dysku wWindows 7  (Przeczytany 611 razy)
fornal
Aktywny użytkownik

System:
unknown
Przeglądarka:
unknown

« : Luty 04, 2010, 05:37:24 »

Witam  usmiech.
Z uwagi na to , że nie mam absolutnie żadnego doświadczenia w tworzeniu partycji , proszę o pomoc w tej sprawie .
Na dysku D:\ jest sporo wolnego miejsca i chciałbym na nim , urządzeniem wbudowanym w Win 7  ( na inny program  nie mam absolutnie odwagi )  utworzyć partycję - powiedzmy o rozmiarze 40 GB , na tej partycji mógłbym przykładowo zapisać kopię systemu - czy jak mi doradzicie .
Potrzebne mi też taka partycja do zapisywania innych programów,które w razie awarii systemu mogę odzyskać.
Proszę więc o pomoc w przeprowadzeniu mnie krok po kroku przez tworzenie partycji po to , abym sam sobie nierozważnym krokiem  nie uszkodził systemu  lub nie utracił plików .
Pozdrawiam  usmiech.
Witam
Jestem na tej pozycji jak na screenie . Proszę - poradźcie mi jak dalej mam zrobić , żeby sobie wygospodarować np. 40 GB na dysku D:\.
Bez Waszej pomocy boję się cokolwiek dalej zrobić glupek .
Witam .
Mam na płytce orginalny program EASEUS Partition Master 4.1.1
W związku z nim proszę Was , pomóżcie mi  utworzyć partycję 40 - 50 GB.
Czy ten  program mogę zainstalować na XP i z jego poziomu zwolnić miejce na dysku D:\ , czy może jest bardziej wskazane zainstalować EASEUS na D:\ , gdzie jest Win 7 i  stąd utworzyć partycję .
Czy tym programem  nie namieszam sobie w papierach .
Czy potem trzeba to sformatować .
Czy system plików będzie  NTFS .
Znajdzie się osoba  która screenem podpowie mi jak to zrobić ?.
Szukałem pomocy na innym Forum ,  ale to co jest proponowane - przerasta moją komputerową wiedzę.
 W necie  mojego przypadku nie znalazłem , a  sam poradzić z tym problemem nie umiem .
Bardzo Was proszę o pomoc .
Ostatnia zmiana: Luty 19, 2010, 02:25:16 wysłane przez fornal Zapisane
loituma
Nowy użytkownik
*

System:
unknown
Przeglądarka:
unknown

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2010, 09:53:44 »

Na twoim miejscu zrobiłbym to jednak tym systemowym z Windows 7.
Jednak musisz zacząć od porządnej defragmentacji tego dysku jakimś programem np Defraggler (pamiętaj o wyłączeniu wszystkich zbędnych programów)
Następnie w miejscu, które pokazałeś na screenie wpisujesz wielkość zmniejszenia dysku (dla 40 GB będzie to 40000 MB) i wciskasz "zmniejsz"
Jak dojdziesz do tego momentu to napisz.
fornal
Aktywny użytkownik

System:
unknown
Przeglądarka:
unknown

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2010, 04:06:30 »

Witam .
Dziękuję za zainteresowanie , wreszcie zrobiłem partycję - nie zdecydowałem się jednak na użycie programu wbudowanego w Win 7 .
Pozdrawiam usmiech .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: